ŠOKAČKO POKLADNO PRELO 2008.


Šokačko pokladno prelo u organizaciji udruge Etno centar Osijek

Članovi udruge ,,Šokačko srce” iz Zelčina prikaz običaja na Prelu

Stari tradicijski običaj u Šokadiji obnovljen je održavanjem manifestacije Šokačko pokladno

prelo Osijek 2008. koje se održavalo 27.siječnja u GČ Retfala.Sudionici – KUD M.Stojanović  Babina Greda,udruga Šokačko srce Zelčin, ŽPS Bukovlje – Vranovci, udruga Šokačka tkanica P.Podgajci, udruga žena Gorjani, KUD Sloga Sikirevci,KUD J.Šošić Tenja, MPS i samičari iz Velike Kopanice , Etno kujina štitarske snaše,udruga Šokačka grana Osijek,udruga Etno centar Osijek.

ŠOKAČKO  KOLO

Pravo domaće narodno kolo bez ukočenosti,  vedro puno iskrenosti. Ono divno radosno  nastrojeno, koje dočarava Šokadiju u pjesmi  i igri, u divnoj bogatoj slavonskoj, baranjskoj i  srijemskoj narodnoj nošnji. Igralo se kolo i  pjevalo, da sve ori. Uživanje je gledajući  umiljato, objesno, radosno i gizdavo šokačko kolo. Gude tamburaši, cikte gajde, a Šokadija nogom udara, prepliće, poskakuje iroši se.  Nigdje se kolo tako stilski i tako lijepo ne  igra kao u Šokadiji. Tu se kolo i pjeva i igra.  Poskakuje noga lagana, a pjesma i srce dira i šali se i smije.

pogledajte na Youtube : ŠOKAČKO POKLADNO PRELO 1. dio

http://www.youtube.com/watch?v=QGayiM

ŠOKAČKO POKLADNO PRELO  2.dio

NASTANAK PRELA

Naziv prelo vuče korijen iz vremena vladanja Turaka u Slavoniji, Baranji, Srijemu i Bačkoj. Zašto naziv prelo ? Pa, u davna vremena se okupljalo, posebno u zimskim danima ponajkviše žene koje su radile ručni rad – prele na preslici konoplju ili lan te izrađivale konac za tkanje platna. Pored žena okupljali su se muškarci i mladi te tako uz druženje kratili duge zimske večeri. Kad god su se u dugačkim zimskim večerima čeljad iz više komšiluka (susjedstva) skupili na divan na jednom mistu, kako bi ugodnije skratili dugačku zimsku noć. To se dešavalo u vrime kad se komšijanje držalo, kad su komšije med sobom bili prisniji neg s rodom, jel rod je daleko, a komšija blizo.